When Arabs danced

Door: Jawad Rhalib

Film Regisseur Jawad Rhalib stuurt ons beeld van de Arabische wereld grondig bij: een rijke geschiedenis vol innovatieve wiskundigen, filosofen en kunstenaars wordt vandaag enkel nog vertaald in beelden van oorlog en geweld.

Moslimfundamentalisme heeft de ooit rijke, diverse Arabische cultuur stevig in zijn grip. De moeder van Jawad Rhalib was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabisch dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot radicalen, in de naam van Allah dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk?

When Arabs danced geeft een stem aan het verzet tegen een verstikkend regime. Met getuigenissen van o.a. gelauwerde actrices en theatermakers die weigeren om zich monddood te laten maken door conservatisme, fundamentalisme of nationalisme.


Thema’s: Burgerzin, Historische context, Identiteit (ik en de wereld), Migratie, Multiculturele samenleving, Onderdrukking, Politiek, Weerbaarheid

Een goede omkadering bij deze documentaire is een must.

Na de film is er een nagesprek, (mogelijk) met regisseur en/of acteur.

 


Credits

Jawad Rhalib, BE & EG, 2019

Gesproken talen: meerdere

Nederlands ondertiteld

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Prijs:  € 4.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
Af te spreken / Cinema Palace (Anspachlaan 85, 1000 Brussel) 170 Log in om te kunnen reserveren
Wachtlijst Is alles al volzet? Of niet genoeg plaats voor al jouw leerlingen? Gebruik dan de wachtlijst om je interesse te tonen! Log in om te kunnen reserveren